reklama
kategoria: Ekologia
18 czerwiec 2025

Lokalne podejście Browaru Kasztelan do globalnych wyzwań, czyli jak warzyć piwo odpowiedzialnie

zdjęcie: Lokalne podejście Browaru Kasztelan do globalnych wyzwań, czyli jak warzyć piwo odpowiedzialnie / fot. nadesłane
fot. nadesłane
Kurczące się zasoby wody i rosnące emisje CO₂ – to wyzwania dla całego świata. I choć rozwiązań często szuka się na poziomie międzynarodowych strategii, to coraz więcej zależy od działań lokalnych. Browar Kasztelan w Sierpcu udowadnia, że zmiana może zaczynać się właśnie tutaj, na Mazowszu – poprzez codzienną odpowiedzialną pracę i technologiczną innowację. W opublikowanym Lokalnym Raporcie Wpływu browar pokazuje, jak rozwija się odpowiedzialnie – i osiąga realne efekty.

Branżowy lider w oszczędzaniu wody – rekordowy wynik z Sierpca


Według ONZ do 2030 roku świat może mierzyć się ze znaczącym deficytem wody pitnej. W Sierpcu każda kropla wody jest niezwykle cenna. Dzięki systemowi odzysku wody, lampom UV dezynfekującym wodę i kreatywnym rozwiązaniom zespołów, zużycie wody w Browarze Kasztelan spadło do zaledwie 2,28 hl na każdy hl piwa – to najlepszy wynik w Carlsberg Polska i jeden z najlepszych w branży w Polsce*. Kasztelan zużywa o 16% mniej wody niż średnia krajowa wśród największych producentów piwa. Co tydzień odzyskuje nawet 4 000 hl wody, która trafia ponownie do obiegu, to ponad 235 000 czajników pełnych wody.

Najniższy ślad węglowy

Kasztelan to również branżowy lider* w redukcji emisji CO₂ – z wynikiem 1,85 kg CO₂e/hl. Kluczem do sukcesu okazała się m.in. instalacja odzysku ciepła z młóta (odpad po warzeniu piwa), które wykorzystywane jest w procesach technologicznych, takich jak podgrzanie wody i piwa niepasteryzowanego. Dodatkowo 100% energii elektrycznej wykorzystywanej w browarze pochodzi ze źródeł odnawialnych.

Średni ślad węglowy browaru w Polsce to ponad 2,2 kg CO₂e/hl1. W Sierpcu zeszliśmy znacząco poniżej tej wartości. Pokazujemy, że da się to robić lokalnie i nowocześnie – mówi Michał Jankowski,
Dyrektor Browaru Kasztelan.

Mniej odpadów i wracające butelki – zamykamy obieg


Systemy kaucyjne, redukcja plastiku, recykling opakowań – to wyzwania, z którymi producenci mierzą się codziennie. W 2024 roku aż 92% szklanych butelek zwrotnych wróciło do browarów. Jedna butelka wykorzystywana była średnio ponad 10 razy. Dodatkowo zmniejszono wagę aluminiowych puszek, co pozwoliło zaoszczędzić 47,6 ton aluminium rocznie.

Browar, który tworzy wspólnotę i czuje globalną odpowiedzialność

Zaangażowanie Kasztelana wykracza daleko poza warzenie piwa. Lokalny Raport Wpływu to dowód na to, że zmiana zaczyna się od wsłuchiwania się w potrzeby społeczności i gotowości do działania.

Głos mieszkańców Sierpca ma znaczenie. Przy browarze działa Stowarzyszanie, które prowadzi lokalny pub – miejsce spotkań i integracji, którego lokalnie brakowało. W Sierpcu nie tylko warzymy piwo, ale aspirujemy do bycia liderem w zrównoważonym rozwoju. Zatrudniamy ponad 200 osób, w regionie wspieramy ponad 1100 miejsc pracy. Nasi pracownicy są również autorami wielu innowacyjnych rozwiązań na rzecz środowiska, jak autorski program mycia kotła warzelnego, który znacznie zmniejszył zużycie wody i energii – mówi Michał Jankowski.
Myśleć trzeba globalnie, a działać lokalnie. Zespół z Sierpca każdego dnia pokazuje, że nawet w niewielkim mieście można wyznaczać standardy dla całej branży – dodaje.


Zachęcamy do zapoznania się z Lokalnym Raportem Wpływu:



https://www.carlsbergpolska.pl/media/scbdx5pt/lokalny-raport-wp%C5%82ywu-browaru-kasztelanwww.pdf


*Na podstawie danych z Raportów ESG trzech największych producentów branży piwnej w Polsce.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Warszawa
19.9°C
wschód słońca: 04:11
zachód słońca: 21:02
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Warszawie

kiedy
2025-06-20 17:30
miejsce
Sala Koncertowa Fryderyk,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-06-20 17:30
miejsce
Scena Relax, Warszawa, Złota 8
wstęp biletowany
kiedy
2025-06-20 18:00
miejsce
Teatr WARSawy, Warszawa, Rynek...
wstęp biletowany
kiedy
2025-06-20 19:00
miejsce
Resort Komedii, Warszawa, ul....
wstęp biletowany