Lokalne podejście Browaru Kasztelan do globalnych wyzwań, czyli jak warzyć piwo odpowiedzialnie
Branżowy lider w oszczędzaniu wody – rekordowy wynik z Sierpca

Według ONZ do 2030 roku świat może mierzyć się ze znaczącym deficytem wody pitnej. W Sierpcu każda kropla wody jest niezwykle cenna. Dzięki systemowi odzysku wody, lampom UV dezynfekującym wodę i kreatywnym rozwiązaniom zespołów, zużycie wody w Browarze Kasztelan spadło do zaledwie 2,28 hl na każdy hl piwa – to najlepszy wynik w Carlsberg Polska i jeden z najlepszych w branży w Polsce*. Kasztelan zużywa o 16% mniej wody niż średnia krajowa wśród największych producentów piwa. Co tydzień odzyskuje nawet 4 000 hl wody, która trafia ponownie do obiegu, to ponad 235 000 czajników pełnych wody.
Najniższy ślad węglowy
Kasztelan to również branżowy lider* w redukcji emisji CO₂ – z wynikiem 1,85 kg CO₂e/hl. Kluczem do sukcesu okazała się m.in. instalacja odzysku ciepła z młóta (odpad po warzeniu piwa), które wykorzystywane jest w procesach technologicznych, takich jak podgrzanie wody i piwa niepasteryzowanego. Dodatkowo 100% energii elektrycznej wykorzystywanej w browarze pochodzi ze źródeł odnawialnych.Średni ślad węglowy browaru w Polsce to ponad 2,2 kg CO₂e/hl1. W Sierpcu zeszliśmy znacząco poniżej tej wartości. Pokazujemy, że da się to robić lokalnie i nowocześnie – mówi Michał Jankowski,
Dyrektor Browaru Kasztelan.
Mniej odpadów i wracające butelki – zamykamy obieg

Systemy kaucyjne, redukcja plastiku, recykling opakowań – to wyzwania, z którymi producenci mierzą się codziennie. W 2024 roku aż 92% szklanych butelek zwrotnych wróciło do browarów. Jedna butelka wykorzystywana była średnio ponad 10 razy. Dodatkowo zmniejszono wagę aluminiowych puszek, co pozwoliło zaoszczędzić 47,6 ton aluminium rocznie.
Browar, który tworzy wspólnotę i czuje globalną odpowiedzialność
Zaangażowanie Kasztelana wykracza daleko poza warzenie piwa. Lokalny Raport Wpływu to dowód na to, że zmiana zaczyna się od wsłuchiwania się w potrzeby społeczności i gotowości do działania.Głos mieszkańców Sierpca ma znaczenie. Przy browarze działa Stowarzyszanie, które prowadzi lokalny pub – miejsce spotkań i integracji, którego lokalnie brakowało. W Sierpcu nie tylko warzymy piwo, ale aspirujemy do bycia liderem w zrównoważonym rozwoju. Zatrudniamy ponad 200 osób, w regionie wspieramy ponad 1100 miejsc pracy. Nasi pracownicy są również autorami wielu innowacyjnych rozwiązań na rzecz środowiska, jak autorski program mycia kotła warzelnego, który znacznie zmniejszył zużycie wody i energii – mówi Michał Jankowski.
Myśleć trzeba globalnie, a działać lokalnie. Zespół z Sierpca każdego dnia pokazuje, że nawet w niewielkim mieście można wyznaczać standardy dla całej branży – dodaje.
Zachęcamy do zapoznania się z Lokalnym Raportem Wpływu:

https://www.carlsbergpolska.pl/media/scbdx5pt/lokalny-raport-wp%C5%82ywu-browaru-kasztelanwww.pdf
*Na podstawie danych z Raportów ESG trzech największych producentów branży piwnej w Polsce.