Autorskie kuchnie hitem w Warszawie
Posiłek poza domem
Nie da się ukryć, że coraz częściej jemy na mieście. Nie tylko dlatego, że żyjemy w ciągłym biegu i naprędce kupiona kanapka w fast foodzie jest dla nas jedynym ratunkiem w codziennej krzątaninie. Gdy nadchodzi upragniony weekend, lubimy wyjść z domu, spotkać się z przyjaciółmi lub rodziną i miło spędzić czas, spożywając dobry obiad lub kolację. Jest to także doskonała okazja do spróbowania czegoś nowego – posmakowania potraw, których nie jesteśmy w stanie przyrządzić samodzielnie.
Szef kuchni – ktoś więcej niż kucharz
Rodzaje i jakość wydawanych dań w głównej mierze zależą od szefa kuchni. To on tworzy menu i zarządza pracą w kuchni (http://www.hotelarze.pl/rest/gastronomia-pracownicy.php). W najlepszych restauracjach jest nie tylko realizatorem określonych przepisów. To także kreator smaków – osoba, która jest w stanie zaproponować gościom coś niepowtarzalnego na każdą okazję. Dzięki temu można poczuć się wyjątkowo. Dlatego też tak modne, szczególnie w Warszawie, stały się restauracje z autorskim menu szefa kuchni. W takim lokalu nie ma miejsca na bardzo rozbudowaną i stałą kartę. Dania są na bieżąco modyfikowane, dostosowywane na przykład do pory roku oraz sezonowych owoców i warzyw, tak aby wszystkie wykorzystywane produkty były zawsze świeże. Spotkać się również możemy z tym, że na dany dzień lub tydzień szef kuchni proponuje gościom coś absolutnie wyjątkowego. Tak jest na przykład w warszawskiej restauracji, z ofertą której możemy zapoznać się na stronie www.salon-kulinarny.pl.
Niezapomniana kolacja biznesowa
Lokale z autorskim menu są znakomitą propozycją na spotkanie służbowe, zwłaszcza z kontrahentami zagranicznymi. Niepowtarzalna atmosfera, unikatowe potrawy lub zaskakujące wariacje na temat doskonale znanych dań wywrą bardzo dobre wrażenie na naszym gościu. Natomiast nieco mniej formalny nastrój ułatwi prowadzenie każdej rozmowy biznesowej.