Warszawa pełna smaków
Całkiem jak u mamy!
Jeśli lubisz zjeść tanio, smacznie i solidnie, to dobrze trafiłeś! Warszawa to miasto, w którym bary mleczne wciąż są w modzie. Różnią się jednak znacznie (na plus!) od tych z poprzedniej epoki – serwowane w nich potrawy są świeże i pożywne, często smakują naprawdę jak w domu. Takie miejsca znajdziemy w całej stolicy, a wiele z nich znajduje się w samym centrum – jak np. Mleczarnia mieszcząca się nieopodal słynnej palmy przy rondzie de Gaulle’a. Z kolei na Marszałkowskiej usiądziemy w barze mlecznym Prasowym, który może pochwalić się półwieczną historią. Niemal każda dzielnica ma swojego własnego „mleczaka”. Sady na Żoliborzu, Rusałka na Pradze Północ czy Kefirek na Bródnie. Miłośnicy swojskich, tanich potraw mogą zamówić je także prosto do domu, korzystając z ofert dostępnych za pośrednictwem Internetu (kliknij tutaj i zamów online na pyszne.pl).
Czar prawdziwego luksusu
A może pragniesz skosztować najbardziej wykwintnych potraw serwowanych w najlepszych warszawskich restauracjach? Najwięcej takich miejsc znajduje się w najbardziej znanych i prestiżowych okolicach, na przykład na Starym Mieście czy w centralnej części Warszawy. Popularnością cieszą się restauracje sławnej Magdy Gessler – AleGloria na Placu Trzech Krzyży lub U Fukiera na Starówce. W przepięknych Łazienkach czeka na nas restauracja Belvedere serwująca kuchnię polską i międzynarodową na najwyższym poziomie, na Placu Piłsudskiego – Bistro de Paris-Opera, gdzie skosztujemy oryginalne francuskie dania. Wielbiciele egzotyki mogą wybrać się natomiast na ulicę Żurawią do India Curry bądź do lokalu Papaya na ulicy Foksal (kuchnia Tajlandii, Chin i Japonii).
Jedzenie „w biegu”
Kebaby oraz tzw. „chińszczyzna” wciąż nie wychodzą z mody – tego typu jedzenie znajdziemy w wielu miejscach w Warszawie – także za pomocą aplikacji mobilnej na Androida. Jest smaczne, niedrogie, a do tego możemy zjeść je w biegu – tak jak po prostu nieco zdrowszy fast food. Niektóre lokale opanowały sztukę przygotowywania tych potraw do perfekcji – tam warto wybrać się specjalnie, usiąść i cieszyć się smakiem. Jeśli chodzi o kebab, kultowym miejscem jest Efes Kebab na Saskiej Kępie (róg Francuskiej i Zwycięzców). Wielu gości ma także Sapko Kebab mieszczący się m.in. na ul. Wolskiej. Jeśli chodzi o niedrogie chińskie dania, powodzeniem cieszy się bar Hami na pograniczu Żoliborza i Bielan, czy też Hao Hao na Grochowskiej.
W Warszawie każdy może dobrze zjeść – niezależnie od swoich kulinarnych upodobań czy grubości portfela. Warto znaleźć nieco czasu i wyruszyć na poszukiwanie własnych ulubionych smaków i niezwykłych doznań.