Kulinaria artykuł sponsorowany
23 październik 2019

Toster czy opiekacz? Które z urządzeń sprawdzi się lepiej w Twojej kuchni?

fot. nadesłane
Toster i opiekacz to dwa różne urządzenia, często mylone. Wbrew pozorom tych nazw nie można stosować zamiennie. Chociaż i toster i opiekacz służą do przyrządzania pieczywa na ciepło, jest między nimi wiele różnic.

Kanapki na ciepło z opiekacza i z tostera

Zarówno do tostera, jak i do opiekacza używa się pieczywa tzw. tostowego, kwadratowego, konsystencją przypominającego bułkę pszenną. Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku otrzymamy kanapkę na ciepło. W czym więc tkwi różnica?

Toster służy do opiekania pojedynczych kromek chleba. Najczęściej wkłada się je pionowo, kiedy są gotowe, urządzenie samoczynnie unosi je do góry. Na tak opieczone kromki można położyć ulubione dodatki – ser, wędlinę, dżem, marmoladę itp.

Opiekacz z kolei to urządzenie, które przygotuje ciepłą kanapkę składającą się z dwóch kromek chleba i zawartości pomiędzy nimi. Bardzo popularne jest opiekanie razem sera żółtego, szynki i ananasa, ale można pokusić się o zastosowanie innego farszu. W opiekaczu nie da się przygotować ciepłych kanapek z dżemem lub marmoladą.

Toster czy opiekacz – co opieka szybciej

Jeśli przy wyborze między tosterem i opiekaczem jednym z branych pod uwagę parametrów jest czas, to trzeba sobie powiedzieć, że przygotowanie kanapek na bazie pieczywa opiekanego w tosterze trwa krócej. Toster szybciej się nagrzewa, czas opiekania też jest krótszy. No i szybciej smaruje się dżemem opieczoną kromkę chleba, niż przygotowuje odpowiedniej wielkości farsz (nie powinien wystawać poza obręb chleba).

Toster czy opiekacz – różnorodność przyrządzanych kanapek

W tej konkurencji też wygra toster – na opieczony chleb można położyć praktycznie dowolne ciepłe i zimne dodatki. W przypadku opiekacza lista dodatków, których można użyć do farszu, jest krótsza. Nie sprawdzą się sery topione, marmolady, dżemy czy miękkie owoce typu maliny. Jednak nie można demonizować tej mniejszej liczby, przyrządzając kanapki w opiekaczu, też da się ułożyć zróżnicowane menu na cały tydzień.

Toster czy opiekacz – ciepły posiłek w kilka chwil

Tutaj bezkonkurencyjny jest opiekacz. Podczas gdy toster opieka tylko chleb, który po wyjęciu z tostera szybko stygnie, używając opiekacza, otrzymujemy gorącą kanapkę, która pozostaje ciepła nieco dłużej. Nie ma obaw, że przy końcu jedzenia kanapka będzie zimna. Trzeba pamiętać, że opiekacz opieka z góry i z dołu jednocześnie, ciepło rozkłada się równomiernie po obu stronach kanapki w jej środku.
 

Przeczytaj także: Toster, czyli sposób na szybkie i smaczne śniadanie na ciepło

Toster czy opiekacz? Kup to, co ci bardziej odpowiada

Różnice między tosterem i opiekaczem są zauważalne, jednak nie można jednoznacznie stwierdzić, które z tych urządzeń jest lepsze. Tu, gdzie do głosu dochodzą osobiste preferencje konsumentów, nie da się przyłożyć do wszystkich jednej miary. Czy zatem kupić toster, czy może lepiej opiekacz? Posiadając wiedzę na temat obu urządzeń, trzeba przede wszystkim zastanowić się, jaki rodzaj posiłku wolimy. Jedni lubią opiekane na ciepło kanapki, drudzy wolą tradycyjne ciepłe tosty z zimnym dżemem. Oba posiłki zasługują na miano pełnoprawnego śniadania i nie da się wskazać lepszego.

Wybierając toster lub opiekacz, warto postawić na zaufanego producenta, na przykład polską firmę eldom.eu.

PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
mazowieckie
6636
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Warszawie

kiedy
2020-10-03 15:00
miejsce
Teatr Syrena, Warszawa, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2020-10-03 19:00
miejsce
Sala Koncertowa Fryderyk,...
wstęp biletowany
kiedy
2020-10-03 19:00
miejsce
Garnizon Sztuki, Warszawa, Stawki 2a
wstęp biletowany
kiedy
2020-10-03 19:00
miejsce
Teatr Syrena, Warszawa, ul....
wstęp biletowany