#klimatycznybotaniczny Dialogi o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym UW
fot. nadesłane
Wszyscy dziś mówią o klimacie i skutkach jakie niosą jego gwałtowne zmiany. Chcemy włączyć się do dyskusji i zaprosić Was do dialogu. Uchylamy bramę Ogrodu i zapraszamy do stołu! Porozmawiajmy o przyszłości jedzenia.
REKLAMA
Żyjemy u schyłku najpiękniejszego okresu w dziejach ziemi, nasze życie nigdy wcześniej nie było tak łatwe. Zapomnieliśmy jednak, że zasoby planety kiedyś się skończą. Jak powiedział Prof. Szymon Malinowski - “W sposób bezsensowny zaspokajamy dziś całkiem sensowne potrzeby.” Zatem zejdźmy na ziemię, usiądźmy przy stole i odpowiedzmy sobie na pytanie, comożemy zrobić dla przyszłych pokoleń, które chcą zaplanować swoją przyszłość.
Zapraszamy na cykl wykładów #klimatycznybotaniczny przygotowany przez zespół Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to naukowo-kulinarna podróż wsparta przez wybitnych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Cykl zwieńczy czerwcowy Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym / O przyszłości jedzenia przygotowany we współpracy z Partnerami.
Organizatorem cyklu wykładów #klimatycznybotaniczny jest Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Centrum Współpracy i Dialogu Uniwersytetu Warszawskiego.
Partnerami cyklu wykładów są: Warszawski Festiwal Kulinarny, Grzegorz Łapanowski, Fundacja Szkoła na Widelcu, Targi Designu WZORY.
Kolejny raz Warszawski Festiwal Kulinarny rozgości się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego, a dodatkowo poprzedzi go cykl wykładów o przyszłości jedzenia #klimatycznybotaniczny. Grzegorz Łapanowski od lat promuje dobrą żywność i ideę zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego jedzenia i przemierza świat w poszukiwaniu tego, co najlepsze. Ogród Botaniczny to idealne zaplecze naukowe, baza wiedzy i jednocześnie najlepsza przestrzeń – ostoja bioróżnorodności – dla tego wyjątkowego wydarzenia. Wzory studio i Fundacja Szkoła na widelcu są niezastąpionym wsparciem organizacyjnym i merytorycznym, o czym mogliśmy przekonać się już 2 lata temu. A nasz nowy Partner – Centrum współpracy i dialogu UW – połączy nas z gośćmi festiwalu, mieszkańcami Warszawy, niczym pomost między nauką a otoczeniem społeczno-gospodarczym.
Najbliższe WYDARZENIE z cyklu #klimatycznybotaniczny 6 lutego 2020, godz. 18:00 / Przyszłość rolnictwa
Zapraszamy na 3. dialog o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym. PRZYSZŁOŚĆ ROLNICTWA. Jakiej jakości żywność będzie lądowała w przyszłości na naszych talerzach? Czy Polska ma jakiś strategiczny plan? I czy wystarczy jedzenia dla wszystkich?
Naszym gościem będzie Dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – IUNG - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.
Zobaczmy jak wygląda współczesne rolnictwo, które powinno być postrzegane poprzez pryzmat zdolności do zaspokajania potrzeb żywnościowych wzrastającej liczby ludności na Ziemi, która w latach 1961-2000 zwiększyła się o 98%. A w 2050 roku trzeba będzie wyprodukować o 75% żywności więcej niż w 2010 roku.
Poznamy metody zrównoważonej intensyfikacji w rolnictwie, przekonamy się, że w obecnym modelu rolnictwa nie ma już dużo miejsca na dalszą intensyfikację, że przyszedł czas na wdrażanie metod racjonalizacji wykorzystania środków produkcji w celu ograniczenia nie tylko emisji gazów cieplarnianych do atmosfery przy utrzymanej produktywności, ale rozwież redukcji nakładów. Z uwagi na dobro, jakim jest dostęp do żywności, zrównoważone korzyści z jej wytwarzania powinny być solidarnie rozłożone na poszczególnych etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.
Będziemy również mieli okazję porozmawiać z Niną Dobrzyńska, dyrektorką Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin z Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która opowie o tym, w jakim kierunku patrzy Ministerstwo Rolnictwa w związku z kryzysem klimatycznym i czy ma jakiś plan?
Mieszkańcy dużych miast rzadko zastanawiają się gdzie zostało wyprodukowane jedzenie, które wkładają do siatki z zakupami. Rzadko też zdajemy sobie sprawę, że istnieje jakaś strategia produkcji i dystrybucji żywności w danym kraju. Tylko nieliczni, korzystają i wspierają RWS'y, czyli kooperatywy rolnicze wspierane społecznie.
Zaprosiliśmy też Ninę Józefinę Bąk, współtwórczynię Kooperatywa Dobrze. Ruch kooperatyw spożywczych oparty jest na przekonaniu, że sposób produkcji i dystrybucji żywności w społeczeństwie jest nierozłącznie związanymi z kwestiami ekologii i demokracji. Dlatego całkowite poddanie go zasadom efektywności finansowej jest niewłaściwe. Powoduje ono, że osoby o niskich dochodach nie mają dostępu do zdrowej żywności, a rolnicy nie mają warunków, aby dbać o ekologiczne funkcje swojej gospodarki.
Spotkajmy się w Ogrodzie i porozmawiajmy.
Poczęstujemy Was naszym ogrodowym ziołowym naparem Aby nie generować kolejnych śmieci prosimy Was, byście przynieśli WŁASNE KUBKI.
Wykład odbędzie się 6 lutego, o godz. 18:00 w budynku Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego przy Al. Ujazdowskich 4.
Wstęp wolny!
PROGRAM spotkania
Start o godz. 18:00
Terminy kolejnych spotkań:
Do zobaczenia w Ogrodzie!
Zapraszamy na cykl wykładów #klimatycznybotaniczny przygotowany przez zespół Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to naukowo-kulinarna podróż wsparta przez wybitnych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Cykl zwieńczy czerwcowy Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym / O przyszłości jedzenia przygotowany we współpracy z Partnerami.
Organizatorem cyklu wykładów #klimatycznybotaniczny jest Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Centrum Współpracy i Dialogu Uniwersytetu Warszawskiego.
Partnerami cyklu wykładów są: Warszawski Festiwal Kulinarny, Grzegorz Łapanowski, Fundacja Szkoła na Widelcu, Targi Designu WZORY.
Kolejny raz Warszawski Festiwal Kulinarny rozgości się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego, a dodatkowo poprzedzi go cykl wykładów o przyszłości jedzenia #klimatycznybotaniczny. Grzegorz Łapanowski od lat promuje dobrą żywność i ideę zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego jedzenia i przemierza świat w poszukiwaniu tego, co najlepsze. Ogród Botaniczny to idealne zaplecze naukowe, baza wiedzy i jednocześnie najlepsza przestrzeń – ostoja bioróżnorodności – dla tego wyjątkowego wydarzenia. Wzory studio i Fundacja Szkoła na widelcu są niezastąpionym wsparciem organizacyjnym i merytorycznym, o czym mogliśmy przekonać się już 2 lata temu. A nasz nowy Partner – Centrum współpracy i dialogu UW – połączy nas z gośćmi festiwalu, mieszkańcami Warszawy, niczym pomost między nauką a otoczeniem społeczno-gospodarczym.
Najbliższe WYDARZENIE z cyklu #klimatycznybotaniczny 6 lutego 2020, godz. 18:00 / Przyszłość rolnictwa
Zapraszamy na 3. dialog o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym. PRZYSZŁOŚĆ ROLNICTWA. Jakiej jakości żywność będzie lądowała w przyszłości na naszych talerzach? Czy Polska ma jakiś strategiczny plan? I czy wystarczy jedzenia dla wszystkich?
Naszym gościem będzie Dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – IUNG - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.
Zobaczmy jak wygląda współczesne rolnictwo, które powinno być postrzegane poprzez pryzmat zdolności do zaspokajania potrzeb żywnościowych wzrastającej liczby ludności na Ziemi, która w latach 1961-2000 zwiększyła się o 98%. A w 2050 roku trzeba będzie wyprodukować o 75% żywności więcej niż w 2010 roku.
Poznamy metody zrównoważonej intensyfikacji w rolnictwie, przekonamy się, że w obecnym modelu rolnictwa nie ma już dużo miejsca na dalszą intensyfikację, że przyszedł czas na wdrażanie metod racjonalizacji wykorzystania środków produkcji w celu ograniczenia nie tylko emisji gazów cieplarnianych do atmosfery przy utrzymanej produktywności, ale rozwież redukcji nakładów. Z uwagi na dobro, jakim jest dostęp do żywności, zrównoważone korzyści z jej wytwarzania powinny być solidarnie rozłożone na poszczególnych etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.
Będziemy również mieli okazję porozmawiać z Niną Dobrzyńska, dyrektorką Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin z Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która opowie o tym, w jakim kierunku patrzy Ministerstwo Rolnictwa w związku z kryzysem klimatycznym i czy ma jakiś plan?
Mieszkańcy dużych miast rzadko zastanawiają się gdzie zostało wyprodukowane jedzenie, które wkładają do siatki z zakupami. Rzadko też zdajemy sobie sprawę, że istnieje jakaś strategia produkcji i dystrybucji żywności w danym kraju. Tylko nieliczni, korzystają i wspierają RWS'y, czyli kooperatywy rolnicze wspierane społecznie.
Zaprosiliśmy też Ninę Józefinę Bąk, współtwórczynię Kooperatywa Dobrze. Ruch kooperatyw spożywczych oparty jest na przekonaniu, że sposób produkcji i dystrybucji żywności w społeczeństwie jest nierozłącznie związanymi z kwestiami ekologii i demokracji. Dlatego całkowite poddanie go zasadom efektywności finansowej jest niewłaściwe. Powoduje ono, że osoby o niskich dochodach nie mają dostępu do zdrowej żywności, a rolnicy nie mają warunków, aby dbać o ekologiczne funkcje swojej gospodarki.
Spotkajmy się w Ogrodzie i porozmawiajmy.
Poczęstujemy Was naszym ogrodowym ziołowym naparem Aby nie generować kolejnych śmieci prosimy Was, byście przynieśli WŁASNE KUBKI.
Wykład odbędzie się 6 lutego, o godz. 18:00 w budynku Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego przy Al. Ujazdowskich 4.
Wstęp wolny!
PROGRAM spotkania
Start o godz. 18:00
- Dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Rolnictwo, żywność i globalne ocieplenie – 40 min
- Nina Dobrzyńska, dyrektorka Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – 40 min
- Nina Józefina Bąk, Kooperatywa Dobrze – 20 min
- DYSKUSJA
Terminy kolejnych spotkań:
- 12 grudnia 2019, godz. 19:00 / Marnotrawstwo żywności
- 9 stycznia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość klimatu
- 6 lutego 2020, godz. 18:00 / Przyszłość rolnictwa
- 12 marca 2020, godz. 18:00 / Przyszłość dostępu do wody
- 16 kwietnia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość gleb
- 7 maja 2020, godz. 18:00 / Przyszłość śmieci
- 6-7 czerwca / Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym UW/ O przyszłości jedzenia
Do zobaczenia w Ogrodzie!
PRZECZYTAJ JESZCZE