29 styczeń 2020

#klimatycznybotaniczny Dialogi o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym UW

zdjęcie: #klimatycznybotaniczny Dialogi o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym UW / fot. nadesłane
fot. nadesłane
Wszyscy dziś mówią o klimacie i skutkach jakie niosą jego gwałtowne zmiany. Chcemy włączyć się do dyskusji i zaprosić Was do dialogu. Uchylamy bramę Ogrodu i zapraszamy do stołu! Porozmawiajmy o przyszłości jedzenia.
REKLAMA
Żyjemy u schyłku najpiękniejszego okresu w dziejach ziemi, nasze życie nigdy wcześniej nie było tak łatwe. Zapomnieliśmy jednak, że zasoby planety kiedyś się skończą. Jak powiedział Prof. Szymon Malinowski - “W sposób bezsensowny zaspokajamy dziś całkiem sensowne potrzeby.” Zatem zejdźmy na ziemię, usiądźmy przy stole i odpowiedzmy sobie na pytanie, comożemy zrobić dla przyszłych pokoleń, które chcą zaplanować swoją przyszłość.

Zapraszamy na cykl wykładów #klimatycznybotaniczny przygotowany przez zespół Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. Jest to naukowo-kulinarna podróż wsparta przez wybitnych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Cykl zwieńczy czerwcowy Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym / O przyszłości jedzenia przygotowany we współpracy z Partnerami.

Organizatorem cyklu wykładów #klimatycznybotaniczny jest Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Centrum Współpracy i Dialogu Uniwersytetu Warszawskiego.

Partnerami cyklu wykładów są: Warszawski Festiwal Kulinarny, Grzegorz Łapanowski, Fundacja Szkoła na Widelcu, Targi Designu WZORY.

Kolejny raz Warszawski Festiwal Kulinarny rozgości się w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego, a dodatkowo poprzedzi go cykl wykładów o przyszłości jedzenia #klimatycznybotaniczny. Grzegorz Łapanowski od lat promuje dobrą żywność i ideę zdrowego, naturalnego, świeżego i sezonowego jedzenia i przemierza świat w poszukiwaniu tego, co najlepsze. Ogród Botaniczny to idealne zaplecze naukowe, baza wiedzy i jednocześnie najlepsza przestrzeń – ostoja bioróżnorodności – dla tego wyjątkowego wydarzenia. Wzory studio i Fundacja Szkoła na widelcu są niezastąpionym wsparciem organizacyjnym i merytorycznym, o czym mogliśmy przekonać się już 2 lata temu. A nasz nowy Partner – Centrum współpracy i dialogu UW – połączy nas z gośćmi festiwalu, mieszkańcami Warszawy, niczym pomost między nauką a otoczeniem społeczno-gospodarczym.

Najbliższe WYDARZENIE z cyklu #klimatycznybotaniczny 6 lutego 2020, godz. 18:00 / Przyszłość rolnictwa

Zapraszamy na 3. dialog o przyszłości jedzenia w Ogrodzie Botanicznym. PRZYSZŁOŚĆ ROLNICTWA. Jakiej jakości żywność będzie lądowała w przyszłości na naszych talerzach? Czy Polska ma jakiś strategiczny plan? I czy wystarczy jedzenia dla wszystkich?

Naszym gościem będzie Dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – IUNG - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.

Zobaczmy jak wygląda współczesne rolnictwo, które  powinno być postrzegane poprzez pryzmat zdolności do zaspokajania potrzeb żywnościowych wzrastającej liczby ludności na Ziemi, która w latach 1961-2000 zwiększyła się o 98%. A w 2050 roku trzeba będzie wyprodukować o 75% żywności więcej niż w 2010 roku.

Poznamy metody zrównoważonej intensyfikacji w rolnictwie, przekonamy się, że w obecnym modelu rolnictwa nie ma już dużo miejsca na dalszą intensyfikację, że przyszedł czas na wdrażanie metod racjonalizacji wykorzystania środków produkcji w celu ograniczenia nie tylko emisji gazów cieplarnianych do atmosfery przy utrzymanej produktywności, ale rozwież redukcji nakładów. Z uwagi na dobro, jakim jest dostęp do żywności, zrównoważone korzyści z jej wytwarzania powinny być solidarnie rozłożone na poszczególnych etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.

Będziemy również mieli okazję porozmawiać z Niną Dobrzyńska, dyrektorką Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin z Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która opowie o tym, w jakim kierunku patrzy Ministerstwo Rolnictwa w związku z kryzysem klimatycznym i czy ma jakiś plan?

Mieszkańcy dużych miast rzadko zastanawiają się gdzie zostało wyprodukowane jedzenie, które wkładają do siatki z zakupami. Rzadko też zdajemy sobie sprawę, że istnieje jakaś strategia produkcji i dystrybucji żywności w danym kraju. Tylko nieliczni, korzystają i wspierają RWS'y, czyli kooperatywy rolnicze wspierane społecznie.

Zaprosiliśmy też Ninę Józefinę Bąk, współtwórczynię Kooperatywa Dobrze. Ruch kooperatyw spożywczych oparty jest na przekonaniu, że sposób produkcji i dystrybucji żywności w społeczeństwie jest nierozłącznie związanymi z kwestiami ekologii i demokracji. Dlatego całkowite poddanie go zasadom efektywności finansowej jest niewłaściwe. Powoduje ono, że osoby o niskich dochodach nie mają dostępu do zdrowej żywności, a rolnicy nie mają warunków, aby dbać o ekologiczne funkcje swojej gospodarki.

Spotkajmy się w Ogrodzie i porozmawiajmy.

Poczęstujemy Was naszym ogrodowym ziołowym naparem Aby nie generować kolejnych śmieci prosimy Was, byście przynieśli WŁASNE KUBKI.

Wykład odbędzie się 6 lutego, o godz. 18:00 w budynku Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego przy Al. Ujazdowskich 4.
Wstęp wolny!


PROGRAM spotkania 

Start o godz. 18:00
  • Dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Rolnictwo, żywność i globalne ocieplenie – 40 min
  • Nina Dobrzyńska, dyrektorka Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – 40 min
  • Nina Józefina Bąk, Kooperatywa Dobrze – 20 min
  • DYSKUSJA

Terminy kolejnych spotkań:
  • 12 grudnia 2019, godz. 19:00 / Marnotrawstwo żywności 
  • 9 stycznia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość klimatu 
  • 6 lutego 2020, godz. 18:00 / Przyszłość rolnictwa
  • 12 marca 2020, godz. 18:00 / Przyszłość dostępu do wody
  • 16 kwietnia 2020, godz. 18:00 / Przyszłość gleb
  • 7 maja 2020, godz. 18:00 / Przyszłość śmieci
  • 6-7 czerwca / Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym UW/ O przyszłości jedzenia
Żyjemy w przełomowych czasach. W obliczu zmian klimatycznych, kryzysu środowiskowego, epidemii otyłości i nadwagi w Polsce bardziej potrzeba rewolucji niż ewolucji żywieniowej. Wierzymy, że fundamentem rozwoju i zmian w społeczeństwie jest dobra edukacja. Dlatego Warszawski Festiwal Kulinarny w Ogrodzie Botanicznym jest połączeniem targów i konferencji, towarzyszą mu warsztaty, pokazy i debaty. Festiwal to forum wymiany myśli i idei. Razem zadajemy pytania i szukamy rozwiązań. Spotkacie tu najwybitniejszych naukowców, ekspertów i praktyków z całego kraju. Chcemy obalać mity, fundować wiedzę i proponować rozwiązania, które każdy może zabrać ze sobą do domu.

Do zobaczenia w Ogrodzie!
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Warszawa
9.7°C
wschód słońca: 05:35
zachód słońca: 19:36
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Warszawie

kiedy
2024-04-16 19:00
miejsce
Centrum Zarządzania Światem,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-16 19:00
miejsce
Sala Koncertowa Fryderyk,...
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-16 19:00
miejsce
Resort Komedii, Warszawa, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2024-04-16 19:00
miejsce
Teatr Capitol, Warszawa, ul....
wstęp biletowany