Badania na grupie 200 osób w wieku od 50 do 70 lat przeprowadzili naukowcy z Instituto de Investigaciones Biomédicas August Pi i Sunyer (IDIBAPS) oraz Universitat Oberta de Catalunya (UOC) w Barcelonie (Hiszpania).
Dieta odgrywa kluczową rolę w chorobach układu krążenia. Karotenoidy to bioaktywne związki występujące w żółtych, pomarańczowych i zielonych owocach i warzywach, takich jak marchew, szpinak, sałata, pomidory, słodkie ziemniaki, brokuły, melony kantalupa, papryka, mango, papaja, morele i dynie. Karotenoidy są potencjalnie zdolne do zwalczania miażdżycy. „Jednak przeprowadzone do tej pory badania nie były rozstrzygające, a nawet wydawało się, że podawane jako suplement mają szkodliwy wpływ” – wyjaśniła kierująca pracami prof. Gemma Chiva Blanch.
200 objętych badaniem osób wchodziło w skład kohorty DIABIMCAP. Mierzono w ich przypadku dwa parametry: stężenie karotenoidów we krwi oraz obecność blaszek miażdżycowych w tętnicy szyjnej.
Miażdżyca to gromadzenie się tłuszczów – głownie „złego” cholesterolu (LDL) na wewnętrznych ściankach naczyń krwionośnych, co utrudnia krążenie krwi. Powstałe blaszki miażdżycowe zwężają naczynia krwionośne, co utrudnia przepływ krwi. Co gorsza, blaszki te mogą pękać i tworzyć zakrzepy, które utrudniają przepływ krwi. W rezultacie może dojść do zawału mięśnia sercowego (gdy krew nie dociera do serca) lub udaru niedokrwiennego (jeśli krew nie dociera do mózgu).
„Z badania wynika, że im większe stężenie karotenoidów we krwi, tym mniejsze obciążenie miażdżycą, szczególnie u kobiet. (...) Możemy więc potwierdzić, że dieta bogata w owoce i warzywa, a tym samym w karotenoidy, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia” – wskazała prof. Chiva Blanch.
Więcej informacji w artykule źródłowym (https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(23)00147-4/fulltext). (PAP)
autor: Paweł Wernicki
pmw/ bar/