reklama
kategoria: Zdrowie
26 lipiec 2023

Mleko roślinne ma na ogół mniej wapnia i białka niż mleko krowie

zdjęcie: Mleko roślinne ma na ogół mniej wapnia i białka niż mleko krowie / fot. PAP
fot. PAP
Mleko roślinne wytwarzane z migdałów, owsa, ryżu i soi zawiera na ogół mniej składników odżywczych niż mleko krowie – poinformowali naukowcy na konferencji organizowanej przez American Society for Nutrition.
REKLAMA

Większość produktów zaliczanych do kategorii mleko roślinne zawiera mniej białka niż mleko krowie. Jedna trzecia nie zawiera wapnia i witaminy D.

Wcześniejsze badania wykazały, że mleko roślinne ma niską zawartość czterech kluczowych minerałów: fosforu, magnezu, cynku i selenu.

Zespół naukowców z University of Minnesota w USA przeanalizował etykiety 237 alternatywnych produktów mlecznych wykonanych z migdałów, owsa, ryżu i soi, które są obecnie dostępne w USA lub były dostępne do niedawna. Następnie porównali poziomy białka, wapnia i witaminy D w produktach roślinnych z poziomami tych samych składników w mleku krowim. Wyniki zaprezentowali na konferencji naukowej Nutrition 2023, organizowanej przez American Society for Nutrition w Bostonie w stanie Massachusetts (USA).

Naukowcy ustalili, że tylko 19 proc. produktów zaliczanych do kategorii mleko roślinne zawiera białko na poziomie równym lub przewyższającym poziom białka w mleku krowim. Białko odgrywa ważną rolę w procesie wytwarzania energii, wzrostu mięśni i procesie trawienia. Produkty roślinne, które dorównywały lub przewyższały zawartość białka w mleku krowim, były zazwyczaj na bazie soi.

Badanie wykazało, że mleko roślinne zawiera średnio zaledwie 2 gramy białka na 240 mililitrów, podczas gdy mleko krowie zawiera 8 gramów białka na 240 mililitrów, niezależnie od tego, czy jest odtłuszczone, półtłuste czy pełnotłuste.

69 proc. badanego mleka roślinnego zostało wzbogacone wapniem i witaminą D. Oznacza to, że zawierały one składniki odżywcze na poziomach, które nie występują naturalnie. Zarówno wapń, jak i witamina D pomagają wzmocnić kości, a witamina D wzmacnia również układ odpornościowy.

„Są to ważne ustalenia, ponieważ te składniki odżywcze są obecnie spożywane w niedostatecznym stopniu” - powiedział rzecznik amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków.

Autorka: Urszula Kaczorowska

uka/ agt/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
pogoda Warszawa
14.8°C
wschód słońca: 05:27
zachód słońca: 19:42
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Warszawie

kiedy
2025-04-19 14:30
miejsce
Sala Koncertowa Fryderyk,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-04-19 14:30
miejsce
Sala Koncertowa Fryderyk,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-04-19 16:00
miejsce
Sala Koncertowa Fryderyk,...
wstęp biletowany
kiedy
2025-04-19 16:00
miejsce
Sala Koncertowa Fryderyk,...
wstęp biletowany