24 marzec 2020

Sok, nektar, napój – czy wiesz, czym się różnią?

Na etykiecie każdego produktu znajdziemy wszystkie niezbędne informacje odnoszące się do ich składu i kategorii – dotyczy to także soków, nektarów i napojów. Każdy z nich charakteryzuje się określoną zawartością soku lub przecieru z owoców czy warzyw. Dlatego chcąc wybrać produkt najlepiej odpowiadający naszym preferencjom, warto kierować się nie tylko smakiem, ale także zerknąć na etykietę i zapoznać się z jego składem.
Koronawirus
mazowieckie
6554
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA
Czym charakteryzuje się sok?

Jeśli na opakowaniu widnieje napis „sok”, na pewno jest to produkt pozbawiony konserwantów, sztucznych barwników i aromatów, który spełnia wysokie normy jakości. Soki owocowe, 100% pomidorowe oraz 100% warzywne są również pozbawione cukrów dodanych (np. sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego) i substancji słodzących (słodzików). Naturalny skład gwarantują nam krajowe i unijne przepisy, które zabraniają dodawania wymienionych składników.1 Jedynym rodzajem soków, do których można dodawać cukier (w celu poprawienia smaku) są soki warzywne i owocowo-warzywne – pamiętajmy jednak, że jeśli nawet najmniejsza ilość cukru została dodana do soku, znajdziemy tę informację w Składnikach na etykiecie. Warto tutaj również dodać, że cukry podane w wartości odżywczej każdego produktu, w tym również soków, są sumą zarówno cukrów naturalnie występujących w owocach i warzywach, z których sok został wyprodukowany, jak również ewentualnie dodanych cukrów.

Wszystkie soki, niezależnie od rodzaju opakowania, są bardzo wartościowymi naturalnymi produktami, które mogą być elementem zrównoważonej diety każdego z nas. Szklanka soku (ok. 200 ml), również dostępnego w sklepie, może stanowić jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw w ciągu dnia.

Wynika to z zawartości witamin, składników mineralnych i innych fitoskładników, w tym antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu i są dostępne m.in. w owocach, warzywach i otrzymanych z nich produktach, np. sokach.  Co ciekawe, soki pasteryzowane, czyli krótko podgrzewane, a następnie szybko schładzane, charakteryzują się nieraz wyższą biodostępnością składników odżywczych – przykładem może być likopen, jeden z silnych antyoksydantów, wykazujących działanie przeciwnowotworowe.

Czym charakteryzuje się nektar?

Nektar zawiera od min. 25% do prawie 100% owoców lub warzyw (w postaci soku lub przecieru) i nie znajdziemy w jego składzie żadnych sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, sztuczne aromaty czy barwniki. Do nektarów można dodawać cukry, substancje słodzące lub miód dla poprawy smaku. Soku z niektórych owoców nie dałoby się wypić, dlatego produkuje się nektary z cierpkich czy kwaśnych owoców, takich jak np. czarna porzeczka czy aronia.  Przepisy zezwalają także na dodanie wody, co jest niezwykle ważne przy gęstych, przecierowych sokach, takich jak przecier z banana, które w innym wypadku nie mogły by być spożywane w formie płynnej. Ciekawostką jest cienka granica klasyfikacji – jeśli do soku 100% dodano dla smaku choć odrobinę miodu, staje się on zgodnie z przepisami nektarem, choćby różnica w składzie wynosiła zaledwie 1%.

Czym charakteryzuje się napój owocowy lub warzywny? Napoje owocowe/warzywne zawierają min. 20% soku lub przecieru z warzyw lub owoców. Są zazwyczaj pasteryzowane, co wydłuża ich termin przydatności bez konieczności stosowania substancji konserwujących. W nich także znajdziemy stosunkowo wysoką zawartość składników odżywczych ze względu na owoce i warzywa (a właściwie otrzymany z nich sok lub przecier) występujące w składzie. Przepisy nie zabraniają dodawania barwników i aromatów innych niż naturalne do napojów z tej kategorii, jednak smak, kolor i zapach często zawdzięczają sokom i przecierom, których zawartość jest podawana w Składnikach na opakowaniu. Zawsze warto sprawdzić w Składnikach napoju i wybrać taki, którego lista jest krótka, a jej pozycje znane i zrozumiałe.

Na etykiecie każdego produktu znajdują się wszystkie niezbędne informacje, dotyczące składu, wartości odżywczych, a także procentowej zawartości owoców lub warzyw w postaci soku czy przecieru. Każdy może wybrać to, na co ma ochotę.
PRZECZYTAJ JESZCZE
Koronawirus
mazowieckie
6554
zobacz mapę / szczegóły
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Warszawie

kiedy
2020-10-02 19:00
miejsce
Mała Warszawa, Warszawa, Otwocka 14
wstęp biletowany
kiedy
2020-10-02 19:00
miejsce
Sala Koncertowa Fryderyk,...
wstęp biletowany
kiedy
2020-10-02 19:00
miejsce
Garnizon Sztuki, Warszawa, Stawki 2a
wstęp biletowany
kiedy
2020-10-02 19:00
miejsce
Teatr Syrena, Warszawa, ul....
wstęp biletowany