11 luty 2022

Kanapka w pracy już nie wystarcza - rośnie świadomość żywieniowa polskich pracowników

zdjęcie: Kanapka w pracy już nie wystarcza - rośnie świadomość żywieniowa polskich pracowników / fot. nadeslane
fot. nadeslane
Nawyki żywieniowe mają znaczący wpływ na ogólny stan zdrowia, a zbilansowana dieta pozwala na utrzymanie wysokiej sprawności fizycznej i psychicznej. Szczególnie ważne jest to w miejscu pracy, gdzie pracownik przez wiele godzin musi być efektywny i skoncentrowany, dlatego coraz więcej osób chce mieć dostęp do zdrowego jedzenia dostarczanego wprost z restauracji. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez SmartLunch, polskiego lidera rynku Food B2B Delivery, aż 35 proc. ankietowanych uważa takie rozwiązanie za gwarancję regularności spożywania posiłków, a 27 proc. chwali ich jakość.
Posiłki regeneracyjne to za mało

Bezbarwne stołówki pracownicze z monotonną ofertą dań przechodzą do lamusa i ustępują miejsca innym rozwiązaniom zapewniającym urozmaicone menu. Wynika to zarówno z rosnącej świadomości pracodawców o istocie jakości żywienia, jak i samych pracowników, którzy oczekują czegoś znacznie lepszego, niż tzw. „zupka regeneracyjna”. Jak pokazują badania CBOS przeprowadzone w październiku 2021 roku, pomimo trwającej pandemii, aż 70 proc. Polaków pracuje stacjonarnie i w znacznej mierze dotyczy to sektora produkcyjnego. To w takich miejscach pracy, liczących kilkuset, a nawet kilka tysięcy pracowników, kompleksowa organizacja procesu zbiorowego żywienia może być wyzwaniem. Rozwiązaniem stale zyskującym na popularności jest dostawa jedzenia bezpośrednio do miejsca pracy nawet 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu.

Jedzenie jest podstawową potrzebą każdego człowieka. Posiłki, także te w miejscu pracy mogą być smaczne, zróżnicowane, kaloryczne i jednocześnie mogą odpowiadać trendom rynkowym. Przykładem tego jest to, że ubiegłym roku niemalże 30 proc. osób korzystających z naszej platformy wybrało dania wegetariańskie, co wpisuje się w ogólne trendy ograniczania czy też eliminowania z diety posiłków mięsnych – mówi Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch.


Planowanie posiłków

Samodzielne przygotowywanie posiłków do pracy jest czasochłonne i wymaga umiejętności kulinarnych, aby jedzenie faktycznie było wartościowe.

Badanie SmartLunch pokazało, że 50 proc. ankietowanych docenia dostarczanie obiadów prosto do miejsca pracy właśnie ze względu na odciążenie w codziennych czynnościach związanych z ich przygotowaniem. Komfort związany z łatwą dostępnością do zbilansowanego, różnorodnego i smacznego jedzenia jest ważnym elementem w kształtowaniu kultury jedzenia i wyraźnie widać to w danych zebranych wśród pracowników. 19 proc. z nich decyduje się na zamówienie posiłków na cały tydzień już w niedzielę.

Zapotrzebowanie pracowników na wysokiej jakości posiłki ściśle dopasowane do ich preferencji stale rośnie i nie ma się czemu dziwić szczególnie wówczas, gdy są one dostarczane z wybranego lokalu i dodatkowo dofinansowane przez pracodawcę. W 2020 roku dostarczyliśmy 285 tysięcy posiłków a w minionym, już ponad pół miliona. To zdecydowanie pokazuje, że pracownikom nie wystarcza przyniesiona z domu kanapka – podkreśla Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch.

Często i w małych porcjach

Regularne spożywanie kilku posiłków w ciągu dniu dnia w małych porcjach zapewnia dostarczenie organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania. Pomijanie śniadania, „okłamywanie” głodu i czekanie do jednego, obfitego posiłku w porze lunchu skutkuje złym samopoczuciem, obniżeniem koncentracji i spowolnieniem metabolizmu.

Coraz częściej zdają sobie również z tego sprawę pracownicy, którzy niejednokrotnie zamawiają do swojego miejsca pracy nie tylko sam obiad, ale i śniadania oraz desery. Zebrane dane SmartLunch pokazują również to, że aż 65 proc. wszystkich dań, to dania ciepłe, które szczególnie zimową porą mają tę wyższość nad zimnymi, że dostarczają więcej energii i wzmacniają układ odpornościowy.


SmartLunch
SmartLunch to lider w dziedzinie organizacji posiłków dla pracowników z dofinansowaniem pracodawcy. Firma stworzyła platformę, dzięki której pracownicy mogą każdego dnia zamawiać posiłki, dostarczane prosto do ich miejsca pracy. Benefit od SmartLunch wspiera pracodawców w dbaniu o dobrostan pracowników, ponieważ firma współpracuje z lokalami gastronomicznymi, oferującymi wysokiej jakości pełnowartościowe dania, które dostarcza na umówioną godzinę. Dzięki temu każdy może jeść smacznie i zdrowo o stałych porach, co wpływa korzystnie na kondycję psychofizyczną i efektywność pracowników.  Obecnie z aplikacji korzysta ponad 60 tys. pracowników z blisko 400 firm.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Warszawa
0.9°C
wschód słońca: 07:26
zachód słońca: 15:25
Koronawirus
mazowieckie
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Warszawie

kiedy
2022-12-04 10:00
miejsce
Teatr Capitol - Scena mniejsza,...
wstęp biletowany
kiedy
2022-12-04 11:00
miejsce
Teatr Palladium, Warszawa, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2022-12-04 11:00
miejsce
Teatr Capitol, Warszawa, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2022-12-04 12:30
miejsce
Teatr Capitol - Scena mniejsza,...
wstęp biletowany